N-3B Parka, savršena zimska jakna

Parka ili anorak je jakna napravljena za neprijateljski hladne uslove. Sa svojom kapuljačom obrubljenom pravim ili eko krznom savršena je za zaštitu lica od ekstremno niskih temperatura. Prvu Parku je razvila Alpha Industries 50-ih godina prošlog vijeka po uzoru na tradicionalnu eskimsku jaknu a za potrebe američkog ratnog vazduhoplovstva. 

Parka je dizajnirana da može da izdrži temperature od oko -50 °C. U početku je bila isključivo zelene boje dok se danas proizvodi u različitim bojama. Parka je  uniseks jakna srednje dužine. Kapuljča koja je obrubljena krznom može se zakopčati vrlo visoko, tako da ostavlja samo tunel u ravnini očiju što u stvari štiti lice od promrzlina koje mogu nastati na niskim temperaturama. Parke Alpha Industries su napravljene od visoko kvalitetnog materijala, u pitanju je satenski nylon sa specijalnim punjenjem koje služi kao izolacija.

Jakna N-3B parka, Alpha Industries

Jakna N-3B parka, Alpha Industries

Originalna N-3B jakna je u međuvremenu popularizovana i postala omiljeni zimski odjevni predmet. Još početkom 80-ih godina postaje, poput fajerki, underground simbol. A već u devedesetim Parke nose i zvijezde kao što su  Liam Gallagher, Kenny McCormick (South Park),  David Beckham, Cher…

Jakna N-3B Parka je jedna od onih jakni koje nikad ne izlaze iz mode kao što su i vijetnamke, fajerke. 

Jakna N-3B Parka je jedna od onih jakni koje nikad ne izlaze iz mode kao što su i vijetnamke, fajerke. U Urban shopu imamo parke Alpha Industries, pored klasičnog modela N-3B u crnoj, zelenoj i plavoj boji u ponudi imamo i Slim Fit verziju parke, u crnoj i sivoj boji, koja je nešto uži model koji prati liniju tijela. Ukoliko ne volite duge jakne uvijek možete da uzmete skraćenu parku tzv. model N-2B da li u crnoj, zelenoj ili možda u smedjoj boji. Prisjećajući se protekle zime kada su se temperature spuštale ispod -20 °C možda je pravo vrijeme da razmislite o kupovini parke.

Objavljeno u Blog i označeno sa , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .