Čizma koja je postala simbol individualizma

U 52.-oj  godini svoga postojanja Dr.Martens i dalje plijeni svojim originalnim stilom koji se ne mijenja sve ovo vrijeme. Dok drugi mijenjaju svoj izgled iz godine u godinu, Dr. Martens je isti, kao sa izblijedjeljih fotografija 60-ih godina prošlog vijeka. Neko je pametan rekao, „brže ne znači i bolje“.

Zato mi u Urbanu, ove godine skrećemo Vam pažnju na klasične modele martinki. Njih  su možda nosile vaše mame i tate, a sada možete i vi da ih nosite, a da budete opet drugačiji.

Jedna od slika koja je postala legendarna i koja na najbolji nacin predstavlja pocetak radjanja subkultura

Jedna od slika koja je postala legendarna i koja na najbolji način predstavlja početak rađanja subkultura

Martinke nikad nisu bile statusni simbol niti će to ikad biti, martinke su bile i ostale simbol individualnosti…

Možda uhvatite i dašak tih davnih vremena u svojim novim martinkama. Dr.Martens kao jedna od ikona underground kulture, vječnog buntovništav i dalje prkosi trendovima i „brendovima“ koji se rađaju preko noći a još brže nestaju. Svojom jednostavnošću a opet neponovljivošću privlači nove generacije.

Martinke nikad nisu bile statusni simbol niti će to ikad biti, martinke su bile i ostale simbol individualnosti, ne pripadanja klišejima, zdravog odrastanja i zdravog sazrijevanja. Neki kažu, „…martinke su se vratile na velika vrata zadnje dvije tri godine…“, ali ne razumiju da martinke nikad nisu ni otišle! One su tu! Samo ti koji su lupili tu glupost su zaslijepljeni prolaznošću. Do sredine 90-ih godina prošlog vijeka Dr.Martens nije potrošio ni peni na reklamiranje, on je bio u mislima generacija koje su Dr.Martens shvaćale kao način mišljenja i izražavanja!

 

Dr.Martens je način da se izrazite, da budete kreativni bez obzira kojoj socijalnoj grupi pripadate!

Dr.Martens, jakna Harington, tregeri...

Dr.Martens, jakna Harington, tregeri…

Dr.Martens nije „brand“ u smislu da vam diktira šta da nosite a šta ne, da bude vaš „must have“ sezonski dio garderobe, Dr.Martens je mnogo više. Dr.Martens je način da se izrazite, da budete kreativni bez obzira kojoj socijalnoj grupi pripadate!

 

 

Dr.Martens 1460

Dr.Martens 1460

Najpoznatiji i najstariji model Dr.Martens čizama koje su i dan danas u proizvodnji su model 1460. Proizvode se od 1.4.1960. godine otkuda im i oznaka. Zanimljivo je da prve čizme nisu bile u crnoj boji vec oxblood. Na samom početku vrlo popularne kod poštanskih radnika, policajaca i fabričkih radnika. Ove čizme napravljene da traju, uskoro postaju popularne u radničkim četvrtima u trenutku stvaranja subkulturnih grupa, jedna od najpoznatijih su skinheads.

Ubrzo martinke su prihvaćene i u ostalim subkulturnim grupama kao sto su punkeri, modsi, metalci… proširile su se od Londona na čitav svijet.

 

 

Da bi bili kreativni nekad se morate pobuniti!

A da bi se pobunili morate se imati protiv čega pobuniti!

Brza vožnja, opijanje jeftinim pivom, razbijanje… nije buntovništvo. Buntovništvo je INDIVIDUALIZAM! Kad mislite svojom glavom!

Dr.Martens i Urban su tu da vas podstaknu, da vas ohrabre, da oslobode vašu kreativnost, da vas inspirišu i nadahnu. BUDITE DRUGAČIJI, BUDITE SVOJI!

*U ovom tekstu su korištene slike sa službenog Dr.Martens Facebook profila kao i slike za koje nije poznat autor. 
Objavljeno u Blog i označeno sa , , , , , , , , , , , , , , , .